Skip to main content.

Ekstreme forhold setter både maskiner og oljene på prøveMay 30, 2018

Univar leverer oljer til det svenske gruveselskapet Boliden. Der utsettes maskinene for ekstreme påkjenninger nærmest døgnet rundt, og det stiller strenger krav til oljene de bruker.

Boliden er et svensk selskap som har røtter tilbake til 1924. Da ble det funnet gull utenfor Skellefteå – noe som ble starten på et gullrush i den norsksvenske byen. I dag opererer Boliden seks gruveområder i Sverige, Finland og Irland samt flere smelteverk, sysselsetter rundt 5500 mennesker og er Europas største leverandør av kobber og sink.

Univar har levert oljeprodukter til Boliden i en årrekke, og i 2017 ble avtalen fornyet nok en gang.

Vi er naturligvis veldig glade for at Boliden gir oss fornyet tillitt, og det viser at produktene våre fungerer godt i ekstreme forhold. Driftsstans på slike maskiner koster mye penger, så det er viktig at produktene fungerer optimalt slik at man unngår uplanlagte stopp i produksjonen, sier teknisk sjef for smøremidler i Univar i Norden, Geir Eikemo.

Boliden på sin side setter pris på det gode samarbeidet, og særlig tilleggsservicen som utdanning og hjelp ved problemer veier tungt.

Vi verdsetter utdanningen vi får av Univar høyt. Det gjelder særlig det som går på oljehåndtering. Både for miljøbiten, men også det å holde oljen ren til enhver tid. Det er kritisk at vi håndterer oljene på en bra måte for å unngå forurensninger som kan skape problemer, sier utviklingsingeniør i Boliden, Thomas Wikman.

Univar og Boliden jobber tett sammen for å optimalisere driften, og sammen forsøker de hele tiden å se på muligheter for å redusere kostnadene. Det kan blant annet handle om å velge den optimale motoroljen eller smørefettet for de driftsforholdene maskinene opererer under.

Belastningene maskinene blir utsatt for, kombinert med et veldig høyt effektuttak og tidvis ekstremt lave temperaturer, stiller store krav til maskinene og smøremidlene som benyttes på disse. På vinteren er det ikke uvanlig med 30 minusgrader i noen av områden Boliden opererer, og da gjelder det å velge smøremidler som takler det høye effektuttaket – samtidig som de klarer å levere god smøring ved oppstart på de kaldeste dagene, forteller Eikemo i Univar.

Valg av den optimale motoroljen kan også bidra til redusert drivstofforbruk. Slike maskiner kan bruke opp mot 190 liter drivstoff i timen og de er i drift opptil 21 timer i døgnet. Da vil selv en reduksjon i drivstofforbruket på én prosent kunne bidra til store drivstoffbesparelser.

Det aller viktigste for oss er at det fungerer bra rent teknisk, men vi har begynt å tenke i de baner også, sier Wikman.

Eikemo peker også på at moderne, helsyntetiske oljer, kan gi lengre levetid på motorene. Noe som igjen gjør regnestykket bedre for kunden – til tross for høyere literpris.

Vi jobber tett med alle våre kunder for å sørge for at de får den beste løsningen totalt sett. Da er de totale eierskapskostnadene vesentlig viktigere enn den rene literprisen på oljene, avslutter Eikemo.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Fire ganger i året sender vi ut et e-nyhetsbrev med spennende produktnyheter og featurereportasjer fra våre kunder i smøremiddelbransjen.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.