Skip to main content.

Smøremidler laget av gassFebruary 10, 2017

Hvorfor gjøre naturgass om til smøremidler – og hvordan gjøres det?
I over 100 år har Shell produsert og levert smøremidler til vedlikehold og beskyttelse av alle typer motorer, kjøretøy og maskiner.

GtL-teknikk
Gasskondenseringsteknikk – eller GtL – omdanner naturgass til flytende brennstoff og andre flytende produkter som vanligvis fremstilles fra olje. Teknikken som brukes i utviklingen av denne spesialoljen, er basert på over 40 års forskning, utvikling og tilbakemeldinger fra brukere.

Perlen ved Persiabukten
Historien om GtL-olje begynner i Qatar. Denne lille ørkenstaten har tilgang til verdens tredje største naturgassreserver under havbunnen i Persiabukten. I 2006 bygde Shell et gigantisk raffineri i et ørkenområde ikke langt fra kysten. Raffineriet, som fikk navnet Pearl, har en eneste oppgave: å omdanne naturgass til olje.

Produksjonen startet forsiktig i 2011. All GtL-olje som Shell leverer på verdensmarkedet, kommer fra dette raffineriet.

Først utvinnes naturgassen fra undergrunnen og pumpes de 100 kilometerne inn til kysten og Pearl-raffineriet. Her filtreres og vaskes gassen for å fjerne alle urenheter.

Deretter gjennomgår gassen en kjemisk prosess som omdanner den til parafinolje. Senere vil parafinoljen bli brukt til å produsere smøremidler og andre produkter.

Rene fordeler

  • GtL-olje er lett å distribuere fordi det er flytende selv ved svært lave temperaturer.
  • GtL-olje er renere enn tradisjonelle smøremidler. Dette innebærer at det danner seg svært lite slam i motoren. Motorer som smøres med GtL-olje, ser rene og nye ut selv etter mange tusen kilometers kjøring.
  • GtL-olje fordamper langsommere enn tradisjonelle smøreoljer. Ettersom fordampning er hovedårsaken til at motorer bruker olje, er GtL-olje godt for både miljøet og lommeboka.
  • GtL-olje bevarer viskositeten og dermed smørevirkningen både ved høye og lave temperaturer.
  • GtL-olje inneholder svært få urenheter som f.eks. svovel, noe som er gunstig for miljøet.

I dag har Shell 100 % fokus på GtL-olje, og i fremtiden vil alle Shells toppkvalitetsoljer være basert på GtL. I dag inneholder følgende merker GtL-baserte smøremidler: Shell Advance, Diala, Helix, Ondina, Rimula, Risella og Turbo. Det vil bli flere i årene som kommer.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Fire ganger i året sender vi ut et e-nyhetsbrev med spennende produktnyheter og featurereportasjer fra våre kunder i smøremiddelbransjen.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.